Eroaminen

Suhteen päättyminen on merkittävä elämänmuutos. Tutkimuksista tiedetään, että pitkissä suhteissa eroa harkitaan keskimäärin kaksi vuotta. Tyypillisiä eroon johtavia syitä ovat vuorovaikutusongelmat, arvostuksen ja kunnioituksen puute, uskottomuus, erilaiset arvot, päihteet, seksuaaliset ongelmat ja läheisyyden ja rakkauden puute.

Erosta on mahdollista toipua

Jos kumppanin eropäätös tulee yllätyksenä, on se monesti musertava kokemus, josta voi kuitenkin selvitä. Mikäli eropäätöstä pohtii yksin, on todennäköistä, että tunteet vaihtelevat ja päätöksenteko ahdistaa. Eron keskellä ihmisiä huolettaa eniten yksinäisyyden, surun, vihan, syyllisyyden ja häpeän tunteet, raha-asiat sekä se, kuinka lapset selviävät erosta. Moni huomaa myös muiden ihmissuhteidensa päivittyvän eron tapahtuessa. Omalle identiteetille ero on myllerrys. Siinäkin asiantuntija voi olla suureksi avuksi.

Suhteen ongelmien ei välttämättä tarvitse johtaa eroon, ja joskus ongelmia käsittelemällä voi syntyä uudenlaista läheisyyttä kumppanien välille. On hyvä pitää mielessä, että apua ei voi hakea liian aikaisin. Usein ulkopuolinen näkökulma selkeyttää omaa maisemaa, haetaan apua sitten yksin tai yhdessä. Myös silloin, kun eropäätös on jo tehty, voi olla hyödyllistä käydä asiat vielä yhdessä läpi ammattilaisen kanssa. Jos kumppani ei halua tulla mukaan, voi vastaanotolle tulla myös yksin. Koskaan ei ole myöhäistä auttaa omaa itseään.

Ero ei ole epäonnistuminen – joskus on viisautta päättää suhde, joka ei enää toimi. Huolimatta siitä, että eroaminen on kivuliasta, syntyy siitä usein uudenlaista itsetuntemusta. Ero ei ole vain yhden aikakauden loppu, se on aina myös uusi mahdollisuus, johon voi turvallisesti lähteä tutustumaan terapeutin kanssa.

Meiltä saat apua