Ota yhteyttä:
Ota yhteyttä asiakaspalveluumme:
040 884 5655 (ark. klo 9-16)
info (ät) ihmissuhdeterapia.fi
FI
EN
SVE

Koska seksiä voi harrastaa synnytyksen jälkeen?

Blogikirjoitus julkaistu 13.6.2023

Yksi kysytyimmistä kysymyksistä synnytyksen jälkeen neuvolassa on se, koska voi taas alkaa harrastaa seksiä. Virallinen vastaus on, että seksielämän voi aloittaa kondomin kanssa heti, kun siltä tuntuu ja jälkivuodon loputtua ei tarvitse enää käyttää kondomia. Mutta entä, jos ei halutakaan? Ja miksi ohjeistukset ovat niin yhdyntäkeskeisiä ja heteronormatiivisia?

 

Todellisuudessa seksielämän aloittamisen pitäisi olla suhteessa olevien yhteinen päätös. Synnyttäneellä seksuaalisen halun heräämiseen kuluu keskimäärin seitsemästä kahteentoista viikkoa. Kumppanilla puolestaan seksuaalinen halu herää noin kuuden viikon kuluttua synnytyksestä. Lisäksi synnyttäneellä kiinnostus seksuaaliseen toimintaan on usein aiempaa vähäisempi heti synnytyksen jälkeen ja alkaa nousemaan noin kolmen kuukauden jälkeen synnytyksestä. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei seksi tarkoita samaa kuin yhdynnät tai muunlainen penetratiivinen seksi.

 

Raskauden ja synnytyksen aikana keho muuttuu ja siihen tottuminen vie monesti aikaa. Imetyshormonien myötä limakalvot voivat olla arat ja kuivat. Myös lantionpohjan lihaksilla kestää aikaa palautua synnytyksestä, joten on tavallista, että synnytyksen jälkeen esiintyy virtsan karkailua tai tahatonta ulosteen ja ilman karkailua.

 

Vauvan synnyttyä seksin aloittaminen saattaa tuntua kaukaiselta ajatukselta uuteen elämäntilanteeseen, muuttuneeseen kehoon ja uuteen arkeen totutellessa. Tutustuminen omaan, muuttuneeseen kehoon kannattaa aloittaa rauhassa. Jos ei ole varma, että haluaako vielä seksiä kumppanin kanssa, voi seksiin totutella ensin sooloseksin muodossa.

 

Myös väsymys ja stressi vaikuttavat molemmat halukkuuteen. Kumppanin kanssa kannattaa keskustella avoimesti siitä, mitä seksi molemmille merkitsee ja miten sitä voi toteuttaa kumpaakin miellyttävällä tavalla. Yhteinen seksi kannattaakin aloittaa hellillä kosketuksilla ja hyväilyillä. Rakastelulle ja läheisyydelle kannattaa ottaa tilaa ja varata aikaa. Vauvan syntymän jälkeen spontaanius voi ymmärrettävästi olla vähäisempää. Kun asioista, kuten huolista ja peloista ja odotuksista keskustelee avoimesti puolison kanssa, välttyy väärinymmärryksiltä ja loukkaantumisilta. Yhdynnät tai muunlainen penetratiivinen seksi voidaan aloittaa sitten, kun synnyttänyt kokee olevansa valmis siihen ja emättimeen ei enää satu. Kun asiasta on keskusteltu avoimesti, on helpompi suhtautua turvallisin mielin ensimmäiseen yhdyntään. Kumppanin kanssa kannattaa sopia pelisäännöt siitä, miten toimitaan, jos yhdyntä sattuukin.

 

Seksuaaliterapeuttina pidän tärkeänä, että synnyttäneen kanssa otettaisiin jo synnytysosastolla tai neuvolassa esille kehonkuva ja kehon muutokset, lapsen aiheuttamat muutokset muihin ihmissuhteisiin sekä seksin jatkaminen huomioiden se, että seksiä on monenlaista. Olisi myös oleellista keskustella niistä tilanteista, joissa seksiä ei välttämättä halua lainkaan sekä esimerkiksi lantionpohjan lihasten treenaamiseen liittyvistä vinkeistä. Avoin keskustelu seksistä, kehosta ja seksuaalisuudesta ammattilaisen toimesta helpottaa synnyttäneitä ottamaan myös myöhemmin esille mieltä vaivaavia pohdintoja ja kysymyksiä seksuaalisuuteen liittyen.